برای روشن شدن ماجرا بهتر است در ابتدای کار به معرفی فناوری IPS بپردازیم. امروزه نمایشگرهای موجود در بازار از دو نوع فناوری (دو نوع پنل) برای نمایش تصاویر بهره میبرند. این دو نوع فناوری IPS (In-Plane Switching) و فناوری TN (twisted nematic) هستند.
پنلهای IPS در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت هیتاچی به بازار معرفی شدند. این پنلها دو مشکل اصلی پنلهای TN را مرتفع کردند و آن دو مشکل چیزی نبود جز زاویه دید و عمق رنگ.
پنلهای TN از زاویه دید خوبی بهره نمیبرند و با مشاهده تصویر از سمت چپ و راست و یا بالا و پایین مانیتور، چیزی جز یک صفحه تیره رنگ مشاهده نمیشود. در حالیکه در IPS ها مولکولهای کریستال مایع برخلاف انواع TN که به صورت موازی در حرکت هستند، بصورت عمودی جابهجا میشوند که حرکت آنها به این شکل باعث بیشتر شدن زاویه دید و نمایش بهتر و طبیعیتر رنگها میشود.
فناوری TN به سبب هزینه تمام شده پائین آن نسبت به فناوری IPS در بیشتر صفحات نمایش به کار میرود، در مقابل فناوری IPS به دلیل هزینه بالاتر در کاربردهای حرفهای مورد استفاده قرار گرفته و به دلیل داشتن زاویه دید بالاتر نسبت به TN و همچنین نمایش مقدار رنگ بیشتر مورد علاقه گرافیستها هستند.
حال این نمایشگر ۲۱٫۵ اینچ الئیدی از پنل آیپیاس بهره میبرد تا از عمق رنگ عالی و زاویه دید فوقالعاده ۱۷۸ درجه برخوردار شده و خلق تصاویر سیاه و سفید در این نمایشگر هم بسیار خوب به نظر برسد اما خب به دلیل تنها نقطه ضعف پنل آیپیاس در سرعت پاسخگوئی و نمایش تصاویر در برابر پنلهای تیان امکان دارد نتواند گیمرها را در نمایش تصاویر با سرعت بالا راضی نگهدارد و به نظر میرسد اگر به سراغ مانیتور سهبعدی D2342P الجی بروید انتخاب بهتری خواهید داشت.
طراحی بدنه و قابلیتها:
نمایشگر ۲۱٫۵ اینچی الجی IPS226V به دلیل استفاده از نور پس زمینه LED طبیعتا یک الئیدی به حساب میآید و به این مدل اجازه میدهد تا از بدنهای نازک برخوردار بوده و در ضخیمترین قسمت دستگاه تنها یک اینچ (۲٫۵۴ سانتیمتر) ضخامت داشته باشد.
بدنه دستگاه به رنگ غالب مشکی براق است که زیبایی خاصی را به آن بخشیده و انحنای دو طرف بالا و کنار دستگاه نیز تقریبا ۲ سانتیمتر ضخامت دارد. در قسمت پائین بدنه دستگاه شاهد یک لبه شفاف هستیم که بر روی آن شش دکمه لمسی حساس برای تنظیمات و یک دکمه پاور در سمت راست موجود است. بر روی هیچکدام از دکمهها برچسب نشانگر خاصی دیده نمیشود و اگر چه نیازی به آن نیز دیده نمیشود چراکه منوی مانیتور OSD است. در منوی تنظیمات این نمایشگر امکان تنظیم ۶ رنگ قرار داده شده است.
بدنه پشتی دستگاه تماما مشکی براق است که توسط یک بازوی شفاف با هسته کهربائی رنگ به صفحه گرد پایه خود متصل شده است که به تنظیمکننده ارتفاع و یا تنظیم زاویه دید مجهز نیست اما در پشت بدنه امکان نصب نمایشگر بر روی دیوار تعبیه شده است.
این تنها چیزهای قابل مشاهده در پشت نمایشگر نیست و شما شاهد سه درگاه ورودی پرکاربردHDMI, DVI و VGA هستید که در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. شما شاهد یک خروجی هدفون به رنگ آبی در پشت دستگاه و در کنار درگاه HDMI هستید که به نظر میرسد برای دسترسی آسانتر کاربران کناره و یا جلوی دستگاه جای بهتری برای آن بود. متاسفانه این نمایشگر با این مشخصات نمایش فوقالعاده فاقد درگاه یو.اس.بی، درگاه کارتخوان و همچنین بلندگو است.
تنظیم این نمایشگر با توجه به منوی تنظیمات جالب آن فوقالعاده راحت است. منوی اصلی در آن تنظیمات روشنایی، کنتراست، شفافیت و تنظیمات سیاه و سفید را در اختیار شما قرار میدهد و شما قادر به تنظیم جزئیات بیشتر رنگ در منوی رنگ هستید. اگر شما از یک اتصال آنالوگ برای نمایشگر بهره ببرید این نمایشگر به شما امکانات تنظیم بیشتر تصویر در این حالت مانند phase، clock و جایگاه افقی و عمودی تصویر و همچنین تنظیم سفیدی تصویر را میدهد.
در منوی تنظیمات شما شاهد ۵ مدل تصویر برای نمایش هستید که شامل؛ دلخواه کاربر، فیلم، نوشته، عکس و حالت sRGB است. حالت sRGB به شما بهترین حالت را در ترکیب روشنایی و کنتراست و ترکیب رنگ میدهد اما همچنان شما قادر به اعمال تنظیمات دلخواه خود هستید.
در منو شما شاهد گزینه دیگری با نام اسمارت پلاس (SMART +) نیز هستید که امکانات تخصصی بیشتری در اختیار شما میگذارد که یکی از آنها امکان قابلیت تنظیم وب است که با انتخاب آن به صورت خودکار اندازه صفحات عمودی را در هنگام کار با برنامههای مختلف تنظیم میکند. امکان دیگر حالت سینما نام دارد که به شما اجازه میدهد منطقه دلخواه خود بر روی نمایشگر را برای نمایش فیلم تنظیم کرده و باقی قسمتهای نمایشگر با کنتراست و روشنایی کمتری نمایش داده شوند. الجی این قابلیت را برای تماشای فیلم در وب و کاهش خستگی چشم قرار داده است. البته شما بری دسترسی به این تنظیمات باید نرمافزار ویژه LG’s Easy را که به همراه نمایشگر قرار داده شده است نصب نمائید و البته این امکانات تنها بر روی درگاه DVI عمل کرده و حتی درگاه HDMIرا پشتیبانی نمیکند.
این نمایشگر از وضوح تصویر ۱۹۲۰×۱۰۸۰ بهره میبرد که بسیار برای آن استاندارد به نظر میرسد و برای شما کیفیت و عمق رنگ مناسبی را که شما از یک نمایشگر واید انتظار دارید به ارمغان میآورد.
این نمایشگر از کنتراست تصویر فوقالعاده بالا یعنی مگاکنتراست ۵,۰۰۰,۰۰۰:۱ بهره میبرد و به فناوری DFC(Digital Fine Contrast) برای افزایش کنتراست مجهز است.
فناوری DFC موجب افزایش میزان کنتراست تصویر در نمایشگر و در نتیجه نمایش تصاویر با رنگهای طبیعیتر میگردد. کارآیی این تکنولوژی در هنگام نمایش تصاویر تیره نمایانتر خواهد بود.
پنلهای آیپیاس به زاویه دید فوقالعاده خوب خود شناخته میشوند و این نمایشگر نیز از این قاعده مستثنی نیست و هنگام مشاهده از زاویه دیدی تند کناری و از بالا به رنگهای اصلی خود و روشنایی آنها وفادار میماند البته در هنگام مشاهده تصویر از زاویه پائین شاهد از دست دادن مقدار کمی از روشنایی تصویر هستیم اما کیفیت رنگها همچنان به قوت خود باقیست. این موضوع در خصوص نمایش متون نیز به قوت خود باقی بود و تفکیک میان متون از زوایای مختلف مشاهده تصویر کاملا یکسان بود.
نتیجهگیری: همانطور که ابتدای بررسی گفتیم تنها نقطه ضعف نمایشگرهای آیپیاس سرعت پائین نمایش آنها (Respons Time یا زمان پاسخ گویی) نسبت به نمایشگرهای تیان است که برای گیمرها چندان جالب نیست. سرعت نمایش تصویر در این نمایشگر خوب است اما باز هم عالی نیست و هنگامی که در آن بازی Burnout Paradise کنسول پلیاستیشن را امتحان کردیم با کمی تاری جزئی حرکت در برخی اوقات مواجه شدیم که البته با توجه به سرعت پاسخ پیکسل ۸ میلیثانیهای تصویر در این نمایشگر چندان هم تعجببرانگیز نیست.
در پایان باید بگوئیم که این نمایشگر با توجه به زاویه دید فوقالعاده ۱۷۸ درجه و برخورداری از پنل IPS که نمایش رنگها در آن را دقیقا مشابه آن چیزی که از چاپگر بیرون میآید، نموده است، مطمئنا برای طراحان و گرافیستها یکی از بهترین گزینههاست و با توجه به کیفیت بالای تصویر برای شما نیز انتخاب خوبی خواهد بود البته اگر گیمر سختکوشی هستید آنطور که قبلا پیشنهاد کردیم، نمایشگرهای بهتری هم خواهید یافت اما در میان نمایشگرهای مجهز به فناوری آیپیاس انتخاب بهتری در این اندازه نخواهید داشت.
منبع :فارنت